Бившият служебен регионален министър арх. Иван Шишков заяви в предаването Денят ON

...
Бившият служебен регионален министър арх. Иван Шишков заяви в предаването Денят ON
Коментари Харесай

Арх. Шишков: ДАНС и Европейската прокуратура да проверят ТОЛ системата

Бившият длъжностен районен министър арх. Иван Шишков заяви в предаването  " Денят ON AIR ", че коалицията сред " Продължаваме промяната " и ГЕРБ се назовава " Продължаваме с ГЕРБ ". 

" Това е огромният проблем на тази смяна, която през 2021 година сме почнали всички дружно и на която целият народ разчиташе, че България ще тръгне по различен път. В тази сглобка проблемите са доста съществени. Част от обединението би трябвало да разкрива нередности. С Кирил Петков започнахме смяната, която искахме да създадем. Ентусиазмът на някои хора прерасна в предпочитание за ръководство ", уточни той пред Bulgaria ON AIR.

По думите му е станало по този начин, че в един миг всички се радваме, че сме разкрили проблемите и ще ги отстраняваме, а внезапно започваме да ги прехвърляме на служебния кабинет. А същинските проблеми не били в служебните кабинети, които били формирани от специалисти.

" За ТОЛ системата съм направил няколко съществени инспекции. По време на служебните кабинети се заприказва, че целият развой е извънредно неприятно изработен и не е в интерес на страната. Моята инспекция откри, че са употребени европейски средства за рамките и камерите за ТОЛ системата. Всички кабели за външните връзки също се оказват противозаконни. АПИ не са създали нищо. Уведомил съм Европейската прокуратура. В ТОЛ системата би трябвало да се направи доста сериозна инспекция от ДАНС и Европейската прокуратура ", изясни арх. Шишков.

Той чака да бъде открито от инспекциите какъв брой пари са изхарчени за нелегално строителство.

" Никой не предлага нищо ново и нищо съответно. Политическите сили в Народното събрание имат законова самодейност. Не почитат моя труд и експертиза, а въпреки това не оферират нищо, но проблемите си стоят ", акцентира някогашният началник на Министерство на регионалното развитие.

Стана ясно, че изходният код на електронната системата за събиране на пътни такси по републиканската пътна мрежа липсва, а районният министър Андрей Цеков е сезирал за това ДАНС.

" Самият факт, че кодът е липсващ, а страната няма механизъм, по който да направи противоположен надзор, това е голям проблем. Това е заложено в самия контракт и възлагането на ТОЛ системата през 2018-2019 година Юридическото лице е по-силно от страната в този контракт ", обясни арх. Шишков.

Гостът сигнализира, че някои градежи на язовири не може да бъдат приключени, тъй като са противозаконни.

" Един ден новите кметове ще открият, че ремонтите, които са направили техните прародители, не са настоящи, а са съществени. Ще имат потребността от законова поддръжка. Строени са с нашите пари. Продължава никой да не мисли в тази посока. Избраха разновидността да прекратят публичните поръчки и да стартират нови такива ", сподели още арх. Шишков.

Той е на мнение, че казусът на София не е презастрояването. Илюзията за презастрояването е, тъй като общината не е направила това, което е трябвало, счита някогашният районен министър.

Арх. не търси партия за локалните избори и чака опция за основаване на градска коалиция, а не чисто партийна. Ако няма подобен механизъм, няма да взе участие на локалните избори.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР